Gyerek edzés

Gyerek edzés

A gyerek edzéseken az eséstechnika, önvédelem - hangsúlyosan ütés elleni védelem, szabadulás húzásokból, tipikus fogásokból - és a pozíciók játékos elsajátítása történik.

 

A mai világban minden olyan pillanatnak örülnünk kell, mikor a gyermek kimozdul a számítógép/telefon/tablet elől. Mind tudjuk, hogy melyek a sportok általános jó hatásai egy gyerekre - lefoglalja a szabad energiákat (remélhetőleg : -) ), mozgáskoordinációt, térérzéket, testtudatot, izomzatot, koncentrációt javítja, sikerélményeket nyújt, változatosságot ad a napi rutinban, csak hogy párat felsoroljunk.

Lássuk, hogy a BJJ gyakorlása milyen pozitívumokat ad a kölyöknek ezeken kívül.

A gyerek edzéseken különösen tekintettel foglalkozunk önvédelemmel. Ez tartalmazza az esések, gurulások gyakorlását, hisz sohasem tudhatjuk, mikor csúszik ki a suliban alólunk a szék, vagy mikor lök el "véletlenül" a nagy játékban az egyik osztálytársunk.

Szintén fókuszban van az "általános" önvédelmi technikák gyakorlása:

  • Állásból ütésre, fogásra reakció, földrevitel.
  • Állásból karhúzásra reagálás, szabadulás.
  • Állásból fejbefogásra történő reagálás, földrevitel, szabadulás.
  • Földön alsó pozícióból való szabadulás.
  • Földön alsó pozíciókból való ütés elleni védelem és szabadulás.
  • Földön felső pozíció (mount) tartása, tranzíció hátsó pozícióra (back mount).
  • Földön oldalsó pozíció tartása (side mount), tranzíció felső pozícióba (mount).
  • Földön alsó guard pozíció tartása, ütés elleni védekezés, tranzició (sweep) felső pozícióba (mount).

..hogy csak pár példát említsünk. Természetesen a gyerekek ezt játékos keretek között, vicces nevekkel gyakorolják, de a lényegi technika szinte ugyanaz, mint a felnőtt edzéseken. Mivel a gyerekeknek elemükben van a birkózás (ez minden szülő tudja) nagyon kellemesen töltik már az első edzésnapot is, és ahogy fejlődnek, egyre többet nem csak egyszerűen "birkóznak", hanem az elsajátított technikákat alkalmazzák.

Fontos a BJJ pszichológiai hatása is. A gyerekek alapjában véve jó szándékúak, főleg azok, akiket a szüleik ilyen tuti edzésre íratják. Törődnek velük, szeretik őket, ezt a szeretetet a kicsi is viszi magával a nagyvilágba. Az iskolában szintén kötik őket a szabályok: ha vitás helyzetre kerül a sor, és esetleg tettlegességig fajul, a leszorításos, kontrollálásos technikák sokkal "jobb szívvel" alkalmazhatóak, mint az ütések - rúgások. Azon túl, hogy a gyerek maga is megsérülhet, főleg ha egy nála nagyobbat, erősebbet próbál megütni, azt fel is bőszítheti, és a végén ha még győztesen is kerül ki, az iskolai szabályok nem biztos hogy bizonyítani fogják az ártatlanságát - sőt inkább biztosan nem. A BJJ technikáival egy ilyen harc sérülés nélkül, a másik fél megadásával végződik, így gyermekünk is sokkal nyugodtabban alkalmazza majd, hisz edzésen látja, hogy társa sem sérül a technika közben.

Ha már a pszichológiánál tartunk, a legjobb harc talán az, ami el sem kezdődik. A gyerekkori harcok nagy része "egó harc", valakinek valami nem tetszik, beszól, piszkálja a másikat, csúfolódik. Ezek a piszkálódások egész hosszú évekig tarthatnak, és az áldozatoknak nagyon kellemetlen perceket (napokat - éveket) okoznak. A gyerekedzéseken megpróbálunk hangsúlyt fektetni a technikák mellett a pszichikai "kiállásra". Szemébe nézni a csúfolónak, határozottan beszélni, elmondani mit nem akarunk, elmondani otthon, elmondani a suliban, felállni az igazunkért. A csúfolódók, piszkálók általában könnyű áldozatra vágynak, és tettlegességig nem igazán szeretnek elmenni. Az edzések folyamán ezeket a szituációkat is gyakoroljuk, mert ha a kiállása olyan a gyereknek, el sem fog odáig jutni, hogy csúfolják, piszkálják, illetve könnyedén tudja majd kezelni azt.

Mi kell hogy a picinyünk járni tudjon BJJ edzésre:

  • Nem féltős kényelmes ruha (póló, naci, télen zokni)

A BJJ gyermekedzésre (amit a felnőttel közösen tartunk) iskolás kortól várjuk a tanulókat.