Sport

Sport

A Brazil Jiu Jitsu önmagában is elterjedt versenysport, de művelői egyéb földharcot előnyben részesítő (vagy tartalmazó) szabályrendszerekben is kipróbálhatják magukat.

A teljesség igénye nélkül pár szó a BJJ versenyszabályairól. Fontos, hogy ezek az adott versenyre nézve változhatnak, ezért mindig ellenőrizzük pontosan mi szerepel az általunk kiválasztott verseny kiírásában.

A szabályok általában követik az IBJJF hivatalos versenyszabályait, melyeket angolul itt tekinthetjük meg: http://ibjjf.org/rules/ .

A pontozási rendszer: (Egyéb versenytípusok ettől eltérhetnek, de általában követik őket)

 • 4 pont - Rear mount (hátsó pozíció)
 • 4 pont - Mount (felső pozíció)
 • 3 pont - Passing the guard (átjutás az ellenfél guard - ján)
 • 2 pont - Knee on belly (térd a hason pozíció)
 • 2 pont - Sweep from guard (a guard - ba fogott ellenfél átfordítása előnyösebb pozícióba)
 • 2 pont - Takedown (földrevitel álló pozícióból)

A "majdnem" sikeres technikákért Előny pontok adhatóak. Ezeket a bírók szubjektíven ítélik meg, és a verseny végén döntetlen állás esetén billenthetik a mérleget az egyik - másik versenyző oldalára.

A pontok rendszere mögötti gondolat az, hogy mely versenyző kerül előnyösebb pozícióba ahhoz hogy megadásra kényszerítse az ellenfelét. A pozíciók értéke a belőlük történő minél effektívebb támadási lehetőségek szerint lett rangsorolva (tehát minél "pusztítóbb" ütési, fojtási vagy feszítési helyzet). Persze, bár ezek a BJJ harcművészeti részéből adódnak, a Sport BJJ már eléggé elkülönül ilyen szempontból, és mivel az ütések - rúgások tiltottak, ezért vannak kifejezetten BJJ sport technikák (Butterfly Guard, Spider Guard, Guard Pull) melyet az utcai alkalmazás "szűrőjén" épp az ütések lehetősége miatt nem mennek át. Ettől függetlenül hasznosak és népszerűek. A pontozás segítségével el lehet dönteni a mérkőzés kimenetelét akkor is, ha egyik versenyző sem kényszerítette megadásra a másikat.

Néhány verseny "submission only", azaz nem alkalmaz pontrendszert, csak az ellenfél megadásra kényszerítésével kerülhet ki győztes.

A versenyzők állva kezdik a küzdelmet. A küzdelemnek valamilyen formában összeakaszkodással, majd a földön kell folytatódnia. A BJJ küzdelem nem "indul újra" mint a Judo vagy a Birkózás (Wrestling) esetében a felek földre kerülésével, hanem a földön folytatódik.

Ütés, rúgás, a másik felemelése és földhöz csapása valamint "piszkos technikák" mint szem kinyomás, ágyékütés nem engedélyezett.

A guard - ba húzás (pulling guard) általában szabályos. Ez még az összekapaszkodás fázisában történhet, mikor az egyik versenyző guard - ba ugrik vagy lehúzza a másikat ahelyett hogy földrevitelt hajtana végre, illetve védekezne ellene.

Néhány technika különbözhet övfokozattól függően. Fehér övesek nem hajthatnak végre lábfeszítést, illetve kék övtől felfelé is csak egyenes lábfeszítés engedélyezett (straight ankle lock). A térd rotálása (heel hook) egyátalán nem engedélyezett a GI -s versenyeknél. Persze ezen szabályok kiírás szerint változhatnak.

A NoGi IBJJF szabályok ugyanezek. Néhány más versenytípus felosztja a NoGi versenyzőket kezdő, középhaladó és haladó kategóriákra, ahol a heel hook, és esetleg más veszélyesebb technikák is engedélyezettek. Mindig tájékozódjunk a szabályokról!

A felosztás történhet még övfokozat, tapasztalat, kor és súly szerint.

Az "abszolút" kategóriában a versenyzőknél nincs súly szerinti felosztás.

A mérlegelés általában GI ben történik (ha GI-s mérkőzésre megyünk) a versenyző első meccse előtt.

A bíró indítja és állítja meg a küzdelmet, és pontokkal jutalmazza a feleket. Szintén ő inthet, figyelmeztethet, levonhat vagy diszkvalifikálhat a szabályok megszegésétől függően.

A pontokat és az időt a pontozók figyelik egy asztalnál a tatami mellett.

Ha a pontok és az előnyök megegyeznek a küzdelem végén, a bíró dönti el ki a győztes.

Végül nézzünk néhány félreértést melyekkel szembesülhetünk a BJJ versenyszabályzatával kapcsolatban:

 • Nem kapunk pontot a rossz pozícióból való menekülésért. Ha a mount pozíció alatt vagy és átfordítod az ellenfelet, így a guard - jában kötsz ki, nem kapsz pontot. Ugyanez él back mount - ból, knee on belly - ből vagy side control - ból való menekülésre is.
 • Az oldalsó pozíció (Side Control) 0 pontot ér. A guard pass 3 pont, de a side control ahova érkezünk 0. Szintén 0 ha alsó pozíciójában vagy a side control - nak, és átfordítod a felsőt. Ez nem sweep. Sweep csak a guard - ból történhet a lábak használatával.
 • Nem lehet kimenekülni a tatami szélére, hogy egy feszítést megússzunk. Ha egy feszítés - fojtás a küzdelem végét jelentheti, a bíró nem fogja megállítani a mérkőzést, akkor sem ha kicsúsztunk a szélére. Sőt, visszahúzat középre ugyanabban a pozícióban.
 • Az előny pontok szubjektívek. A bíró döntést hoz arról, hogy a megkísérelt technika valóban "közel" volt - e a sikeres kivitelezéshez. Ami közel a másiknak nem biztos hogy az az egyiknek. Általában sok versenyző követi az alábbi szabályt: a bíró hibázik ha az ellenfélnek ad előny pontot, de korrekt ha nekünk :-)
 • A bíró Portugálul beszél. A vezényszavakat fontos tudni, ha megfelelően akarunk viselkedni a tatamin. Az alábbi link segíthet:   IBJJF Portugál parancsok

Mielőtt versenyzünk, nagyon fontos az adott verseny szabályainak ismerete. Különböző versenyek (főleg a kisebb, helyi bajnokságok) gyakran különböző szabályokkal bírnak, vagy változtatnak bizonyos részeken.

Forrás: http://www.whitebeltproblems.com/bjj-competition/what-are-the-rules-of-a-brazilian-jiu-jitsu-tournament-75/